ВОДА-СЕРВІС
ФІЛЬТРИ І СИСТЕМИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

Методи очищення води в похідних умовах. Портативні очисники

Очищення води в поході і на природіЯкщо Вам хоч раз доводилося бувати в поході, ви помічали, що часом вкрай складно знайти джерело чистої води. Тим більше, якщо похід розрахований на далекі відстані. Зазвичай всі туристичні стежки і стоянки пролягають через джерела питної води. добре, якщо це джерельна вода з джерел, але часом в гірській місцевості багато джерел лише умовно можна назвати чистими. І трапляються такі ситуації, коли вкрай необхідні знання, як швидко очистити воду в польових умовах.

 

 


Якщо Ваш похід супроводжує досвідчений гід, який добре знає місцевість і на його карті відзначені джерельні джерела, то Вам можна не турбується. Однак, якщо Ви прийшли на туристичну стоянку, де джерело пересох, а замість нього красується лише невелика калюжка, як не крути, воду доведеться очищати. Ви вже знайомі з методами очищення водопровідної води в домашніх умовах, але якщо найближчий водопровід в сотні кілометрів, а нести з собою запас питної води на весь похід просто неможливо, то Вам знадобляться наступні поради.

метод 1. йодування

Швидкий і простий спосіб - йодування. На кожен літр води додається 5 крапель 2-х процентного йодного розчину. Якщо вихідна рідина занадто каламутна - 10 крапель. Такий хімічний метод очищення часом ефективніше хлорування бореться з деякими шкідливими мікроорганізмами, що викликають розлади кишечника. Однак такий спосіб протипоказаний людям, мають проблеми з щитовидною залозою, літнім людям або вагітним і годуючим жінкам. Такий метод краще використовувати в критичній ситуації.

метод 2. кип'ятіння

більш тривалий, але більш ефективний спосіб знезараження рідини - кип'ятіння при температурі 100 градусів. Процес повинен тривати не менше 15 хвилин. В даному випадку слід враховувати, що вода кипить при 100-градусної температури лише на рівні моря. В горах же, при підвищенні на кожні 300 метрів, температура кипіння падає на 1 градусів. наприклад, на висоті 2500 метрів над рівнем моря, вода буде закипати при 92 градусах Цельсія.
Мінус кип'ятіння в тому, що як довго б ми не кип'ятили рідина, суспензії з дрібних частинок забруднень нікуди не зникне, воду потрібно піддавати хоча б механічної фільтрації.

метод 3. Фільтрація від зважених часток

Перед кип'ятінням потрібно пропустити воду через марлю, згорнуту в кілька шарів. Або спорудити пісочний фільтр. Для цього знадобиться пластикова пляшка, у якій необхідно обрізати дно і наповнити її піском навпіл з деревним вугіллям на 2/3, а в шийці виконати дрібні отвори. Під пісок обов'язково підкласти марлю або шматок тканини. Ось власне і вся конструкція. Такий фільтр захистить від мулу та іншого сміття, а мікробів знешкодить кип'ятіння.

Також в колі досвідчених мандрівників популярності набувають інноваційні компактні фільтри мембранного типу. Такі пристрої розроблені для країн третього світу, що не відрізняються чистотою водних ресурсів. Мембранні похідні фільтри для води очищають рідина навіть від розчинених в ній домішок за рахунок тиску при всмоктуванні води. Ресурсу вистачає до року для забезпечення денною нормою пиття одну людину.

метод 4. дистиляція

В даному випадку розглянемо сонячну дистиляцію. Вона незамінна в разі, якщо потрібно опреснить воду і врятувала чимало життів людям, які опинилися один на один з морською водою. Знадобиться три ємності. Одна для збору крапель, друга - для уловлювання і конденсації вологи, що випаровується в формі конуса, а третя - чаша з солоною водою. головне, щоб верхня ємність-конус була прозорою, а по діаметру – менше ємності для збору крапель. Чаша з солоною водою повинна бути темного кольору, щоб забезпечити якнайшвидший нагрів і конденсацію рідини. Даний спосіб дуже тривалий за часом, проте найефективніший, так як відділяє молекулу води від всіх зайвих домішок.

Поки не винайшли портативний фільтр зворотного осмосу, здатний швидко і легко очистити рідину, мандрівникам доводилося покладатися на перераховані вище методи очищення.